Kuchnia

Kuchnia - Do chleba...

Biala kielbasa

Składniki:

1,5 kg chudej wieprzowiny (schab, szynka)
1,5 kg tłustej wieprzowiny (karkówka, łopatka)
75 g soli
łyżka pieprzu
łyżka pieprzu ziołowego
2 łyżki majeranku
5 ząbków czosnku
400 ml wody
jelita
sznurek do wiązania kiełbasek (opcjonalnie)
1. Mięso mielimy na grubych oczkach, dodajemy przyprawy oraz zmiażdżony czosnek. Całość wyrabiamy na jednolitą masę, stopniowo dodając wodę. Wyrobioną masę kiełbasianą odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

2. Flaki moczymy w zimnej wodzie przez ok. 30 minut i płuczemy z nadmiaru soli. Naciągamy je na maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką do wyciskania kiełbas. Następnie maszynkę napełniamy mięsem i powoli wyciskamy, napełniając flaki mięsną masą tak, by w jelitach nie znajdowało się powietrze (pozwoli nam to uniknąć pękania kiełbas). Kiełbasę dzielimy na mniejsze kiełbaski poprzez skręcenie jelit lub wiązanie sznureczkiem.

3. Gotowe kiełbaski zaparzamy lub parujemy:

zaparzanie: osoloną wodę zagotowujemy, wyłączamy gaz i na gorącą, ale już nie wrzącą wodę wrzucamy kiełbaski na ok. 25 minut;
parowanie: kiełbaski parujemy w garnku do gotowania na parze przez ok. 20 minut od rozpoczęcia wrzenia wody.Kiełbaski świetnie pasują do barszczu białego, do pieczenia itd.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation