Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

BISZKOPT
Składniki

5 jajek - w temperaturze pokojowej
¾ szklanki mąki pszennej typ 450 czyli tortowa = 110 g
¾ szklanki drobnego cukru = 150 g
¼ szklanki mąki ziemniaczanej = 40 g

Instrukcje

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C
Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko jej dno, boków formy niczym nie smarować
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, kiedy piana jest już ubita dodać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając
Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek jedno po drugim nie przerywając miksowania
Do niewielkiej miski lub na talerz przesiać dwie mąki, dodać je w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, tę czynność należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła
Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 30-40 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka
Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę (rzucanie zapobiega opadaniu ciasta, naprawdę działa
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation