Kuchnia

PRZEPISY

Sernik czekoladowy

Spód:
250 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie
60 g masła

Masa serowa:
1200 g twarogu sernikowego lub śmietankowego – im wyższa zawartość tłuszczu, tym lepiej
4 jaja
1 szklanka cukru
200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki śmietany kremówki 30 lub 36%
1 łyżka kakao
Zaczynamy od spodu – ciasteczka drobno kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem. Wgniatamy w dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm.

Czekoladę roztapiamy na parze.

Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy kolejno jajka.

Kakao mieszamy ze śmietanką i stopniowo dolewamy do masy serowej. Na koniec całość łączymy z przestudzoną czekoladą. Miksujemy tylko do połączenia się składników.

Masę wykładamy na spód. Sernik pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation