Kuchnia

Food

CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I DAKTYLAMI

Składniki na około 9 krążków (w zależności od rozmiaru szklanki lub słoika):

-arkusz ciasta francuskiego
-szklanka suszonych daktyli bez pestek
-3 łyżki masła orzechowego lub więcej
-dodatki: wiórki lub płatki kokosowe, czekolada, kawałki kakao, syrop daktylowy etc.


1. Daktyle zalej wrzątkiem i mocz przez około 15 minut, a następnie zmiksuj je (odlewając wcześniej wodę do szklanki) na gładką masę ręcznym blenderem. Do masy dodaj masło orzechowe i porządnie wymieszaj. Możesz dodać pozostałą wodę z daktyli do uzyskania pożądanej konsystencji.
2. Piekarnik nastaw na 220°C, a w międzyczasie, gdy będzie się nagrzewaj, sporą szklanką lub słoikiem wytnij z ciasta kółka. Następnie małym kieliszkiem do wódki lub miarką, wykrój mniejsze kółeczka, tak by powstały charakterystyczne krążki (jak donuty). Gotowe krążki przełóż na blachę i widelcem zrób na cieście małe wentylujące dziurki. Włóż do piekarnika i piecz, aż krążki będą chrupiące – pilnuj ciasta, ponieważ w tak małej ilości bardzo szybko się przypieka. Gdyby podczas pieczenia wyrosły zbyt dużo – ponakłuwaj je ponownie widelcem.
3. Na upieczone na złoto krążki nakładaj łyżką słodką masę z daktyli i masła orzechowego. Posyp ulubionymi dodatkami i zajadaj! Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation