Kuchnia

INDYJSKA

Ciecierzyca w sosie tandoori
Składniki:
200 g ugotowanej ciecierzycy
1 duża cebula
2 papryczki chilli
kawałek imbiru świeżego wielkości kciuka
3 ząbki czosnku
1 duża czerwona papryka
5 dojrzałych pomidorów
olej rzepakowy lub arachidowy do podsmażenia
2 łyżki pasty tandoori
1 puszka mleka kokosowego 400 ml
sok z połowy cytryny
garść świeżej mięty
sól
pieprz

Przygotowanie:
Cebulę, czosnek, chilli drobno posiekaj. Pomidory sparz i obierz ze skórki. W dużym rondlu rozgrzej olej i podsmaż chilli, czosnek i cebulę około 7 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru. W tym czasie pokrój w cienki paski czerwona paprykę i dołóż do podsmażanych warzyw. Wymieszaj i podsmażaj jeszcze parę minut. Pomidory pokrój na łódeczki. Do rondla dodaj pastę tandoori i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj pomidory, wymieszaj i dodaj mleko kokosowe. Całość przykryj i duś około 10 minut. Na sam koniec dodaj świeżą miętę, sól oraz pieprz, skrop sokiem z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation