Kuchnia

szaszłyczki

Szaszłyki z pulpetów, pomidorków i bazylii
300 g mięsa mielonego/mieszane/
4 -5 szt herbatników amaretto/pokruszonych/
3 łyżki sera parmezan
1 łyżka posiekanej pietruszki
1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
1 -2 jajka
1 kromka bułki namoczonej w mleku
gałka muszkatołowa/do smaku/
sól i pieprz do smaku
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki zmielonych migdałów
oliwa z oliwek do smażenia /lub olej sezamowy/
pomidorki koktajlowe
świeże liście bazylii
sól do smaku
pieprz/cytrynowy/
sos balsamiczny
patyczki szaszłykowe

Wykonanie:
Wymieszać mięso ze startą skórką z cytryny, pokruszonymi amaretti , serem parmezan, natką pietruszki, jajkami, wyciśniętą bułką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Uformować małe kulki i panierować w bułce tartej zmieszanej z mielonym migdałami . Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć mięso, obracając kilka razy. Kiedy są ładnie przyrumienione, należy wyłożyć je na papierowym ręczniku kuchennym aby usunąć nadmiar tłuszczu. Zimne pulpeciki nadziewać na patyczki szaszłykowe na przemian z pomidorkami i listkami bazylii.
Podawać z sosem balsamicznym/oliwę zmieszać z octem balsamicznym /i pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation