Kuchnia
Obiadowo
	
		
			
	
	
		Imprezowy wieniec meksykański
nadzienie:
40 dag zmielonego mięsa drobiowego
1 szklanka odsączonej czerwonej fasoli z puszki
1 średniej wielkości cebula
4 czubate łyżki drobnych rodzynek
duży pęczek natki pietruszki
2 łyżki gotowej przyprawy do burrito lub fajita*
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 szklanka startego ostrego sera
ciasto:
2 gotowe płaty ciasta francuskiego (każdy o rozmiarach około 25 x 45 cm) o łącznej wadze 60 dag
1 żółtko
do podania:
gotowy sos meksykański
chipsy tacos
Przygotowanie dania imprezowy wieniec meksykański
Reklama
    Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
    W dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól, smaż cały czas mieszając, aż zacznie się szklić (zajmie Ci to około 2 minut).
    Do podsmażonej cebuli dodaj mięso i intensywnie mieszając, smaż na średnim ogniu, aż całkowicie zmieni swój kolor - staraj się tak mieszać, by mięso było w jak najmiejszych kawałkach.
    Do mięsa dodaj rodzynki, koncentrat pomidorowy, przyprawę, dopraw solą i pieprzem. Wlej 2/3 szklanki wody.
    Doprowadź do wrzenia i gotuj na dużym ogniu, aż sos prawie całkowicie odparuje - pamiętaj o częstym mieszaniu :)
    Mięso zestaw z ognia, dodaj natkę i fasolę, wymieszaj.
    Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
    Ciasto francuskie potnij na długie, ostrokątne trójkąty - dokładnie zobaczysz, o co chodzi o na zdjęciach poniżej.
    Trójkąty ułóż na blasze na kształt słońca, by krótkie boki na siebie zachodziły.
    Na dolnych częściach trójkątów ułóż koło z nadzienie, posyp je serem.
    Zwiń trójkąty, by utworzyć wieniec, dociśnij końcówki w środku koła.
    Wieniec posmaruj rozbełtanym żółtkiem.
    Wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj przez 15-18 minut, aż wierzch będzie apetycznie złoty.
    Podawaj na gorąco z sosem meksykańskim.
Dodatkowe informacje
Jeśli nie masz gotowej przyprawy do burrito lub fajita skomponuj swoją własną mieszankę z suszonej cebuli, czosnku, chili, kuminu, słodkiej i ostrej papryki, sól, oregano, kolendry, odrobiny cynamonu lub gałki muszkatołowej.	
	
	
		
		
		
			
		
	
	MA==
	
	
	
				
	
				
	
	 
