Kuchnia

jedzonko

Tarta z truskawkami | Najsmaczniejsze.pl

Składniki (forma na tartę o średnicy 31 cm):
Spód:

260 g mąki pszennej (1½ szklanki)
150 g zimnego masła (¾ kostki)
30 g cukru pudru (3 łyżki)
1 jajko
szczypta soli
Masa budyniowa:

3 jajka
420 g gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru waniliowego
110 g cukru brązowego
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
Oraz:

300 g truskawek
cukier puder do posypania ciasta
Tarta z budyniem i truskawkami

Przygotowanie:
Spód: Mąkę przesiej do miseczki, dodaj sól, cukier, jajko oraz posiekane schłodzone masło. Ciasto wyrób na gładką masę, uformuj kulkę i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie, ciasto rozwałkuj (podsypując odrobiną mąki) na grubość około ½ cm – ciasto rozwałkowałam na gumowej macie, na której przeniosłam ciasto do formy i nakłuj widelcem.

Przygotowanie ciasta

Wstawić do lodówki na około 10 minut, a piekarnik rozgrzać do 200°C.
Schłodzone ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika na najniższy poziom i piecz przez 15 minut (do momentu, aż brzegi lekko się zarumienią).
Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika, a temperaturę zmniejsz do 180°C.

W czasie, gdy ciasto będzie się piekło przygotuj masę budyniową.
Do miseczki przełóż jogurt, jajka, sól, cukier waniliowy i cukier brązowy. Wszystko razem zmiksuj na gładką jednolitą masę. Następnie dodaj mąkę i ponownie wszystko wymieszaj.

Masa budyniowa

Tak przygotowany krem przelej na podpieczony ciepły spód ciasta. Na wierzchu ułóż umyte i przekrojone na pół truskawki.
Ciasto piecz przez około 25 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku na najniższym poziomie (piekłam z włączonym termoobiegiem).

Budyń z truskawkami

Gdy masa budyniowe się zetnie, ciasto wyjmij z piekarnika i przestudź je, następnie wstaw do lodówki na 2-3 godziny, w razie gdyby wierzch był płynny wydłuż czas pieczenia o kolejnych kilka minut.
Schłodzoną tartę polecam posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation