Kuchnia

Kulinaria

Cukinia faszerowana
Składniki (dla 2 osób):

- jedna cukinia

- 100 g brązowego ryżu

- 100 g mielonego mięsa (u mnie wołowe)

- 1 biała cebula

- 4 (lub więcej;)) ząbki czosnku

- łyżka oliwy

- przyprawy: parę nitek szafranu (u mnie gol rang - przyprawa przywieziona dawno temu z Iranu, przeznaczona specjalnie do barwienia i aromatyzowania ryżu), czerwony pieprz, sól, zatar, curry, płatki chilli, odrobina sproszkowanej trawy cytrynowej

Cukinię przecięłam na pół, odkroiłam końcówkę i wydrążyłam. Delikatnie ją podsmażyłam na grillowej patelni. Ryż ugotowałam z dodatkiem soli i gol rangu. Na patelni, na odrobinie oliwy udusiłam poszatkowaną cebulę, czosnek i mięso mielone. Wymieszałam z ryżem, doprawiłam i nafaszerowałam połówki cukinii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation