Kuchnia

kulinaria

Tarta z musem i borówkami

Składniki na kruche ciasto:
•160g mąki pszennej
•80 g masła
•40g cukru pudru
•1 żółtko
•1 łyżka wody

Formę na tartę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąka . Mąkę przesiać z solą. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtko, zmiksować. Partiami dosypywać mąkę, dodać wodę połączyć składniki. Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce na ok.1 h. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, przełożyć do formy, wylepić dno i boki formy. Spód ponakłuwać widelcem, wstawić do lodówki na 30 min. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być fasola lub ryż). Podpiec 9 min w 180°C. Wyjąć ciasto, ściągnąć papier z kulkami. Podpiec kolejne 8-9 min. Ostudzić

Składniki na mus czekoladowy:
•150g białej czekolady, posiekanej
•300 ml śmietany kremówki 30-36%

Zagotować 50ml kremówki. Zdjąć z ognia i wsypać posiekaną czekoladę. Odczekać ok.30 sekund, następnie energicznie mieszając ręczną trzepaczką do rozpuszczenia się czekolady. Odstawić do lekkiego przestudzenia. W tym czasie ubić pozostałą kremówkę (250ml). Do ubitej kremówki dodawać kilkoma partiami czekoladę, mieszając delikatnie łopatką. Mus przełożyć na całkowicie ostudzony spód. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Dodatkowo:
•ok.400g borówek amerykańskich
•dżem pożeczkowy do przełożenia

* spód tarty można posmarować dżemem porzeczkowym przed nałożeniem musu wzbogaci to smak ciasta.

http://cakes.blox.pl/2012/11/Tarta-z-musem-i-borowkami.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation