Kuchnia

Kuchnia

Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami



Co kupić:

ciasto francuskie: 200 g
jajka: 5 szt.
śmietana 30%: 100 ml
pomidory sparzone, zahartowane, bez skórek, bez gniazd, pokrojone w drobną kostkę : 340 g
łosoś wędzony: 150 g
szczypiorek: 0,5 pęczka
mozzarella: 185 g
masło: 5 g
mąka: 5 g
bazylia: 5 listków
sól: do smaku
pieprz: do smaku



Przygotuj:

Formę na tartę.
Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół).


Przygotowanie:

Pokrojone w kostkę pomidory (sparzone, zahartowane, bez gniazd i skórek) odstawiamy na bok.
Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy w misce widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy.

Formę do tarty smarujemy masłem od środka. Odstawiamy na bok.

Schłodzone ciasto francuskie delikatnie wałkujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być cienkie).
Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
Za pomocą wałka usuwamy wystające brzegi ciasta (formę z ciastem możemy również wstawić do zamrażalnika na około 20 min w celu uzyskania lepszego efektu).

Na cieście rozkładamy łososia, pokrojoną mozzarellę (tworzymy wachlarz z kawałków łososia i mozzarelli) i wszystko posypujemy szczypiorkiem.

Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy mieszanką jajek i śmietany. Dodajemy kilka porwanych listków świeżej bazylii.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).

Upieczoną tartę ozdabiamy listkami bazylii.


Jak podawać:

Upieczoną tartę podajemy na ciepło lub zimno, w zależności od preferencji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation