Kuchnia

Kuchnia

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

Niebanalne połączenie złocistych placuszków i delikatnego łososia na jogurtowej chmurce.


Składniki:

1 kg ziemniaków,
mała cebula,
2 jajka,
4 łyżki mąki,
10 dag wędzonego łososia,
200 g jogurtu greckiego,
pęczek koperku,
3 łyżki oleju,
gałka muszkatołowa,
sól,
czarny pieprz.


Wykonanie:

Ziemniaki oraz cebulę obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
Mieszamy ze sobą ziemniaki, cebulę, jajka oraz mąkę. Doprawiamy pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.
Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy łyżką okrągłe placki i smażymy z obydwu stron na złocisty kolor. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Łososia kroimy w paseczki. Opłukany koperek siekamy drobno. Jogurt doprawiamy pieprzem oraz solą.
Placki ziemniaczane układamy na talerzach, na każdy z nich nakładamy warstwę jogurtu greckiego, umieszczamy kawałek łososia i ozdabiamy koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation