Kuchnia

Przepisy

Włoskie ciasto
I warstwa, ciasto na spód foremki / kolor żółty /
200g cukru,
120g miękkiego masła,
7 żółtek,
sok z jednej cytryny,
¾ szklanki kwaśnej śmietany, / 4-5 łyżek z dużą górką /,
200g mąki,
½ porcji proszku do pieczenia / 15g /.
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i śmietanę. Wymieszać i rozlać do 2 foremek.

II warstwa, ciasto środkowe / kolor biały /
7 białek,
200g cukru pudru,
120g chłodnego roztopionego masła,
70g mąki ziemniaczanej,
70g mąki pszennej,
½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Ubić białka, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Na koniec wlać roztopione chłodne masło. Wymieszać do połączenia składników i wlać na ciasto I dzieląc je na 2 foremki.
III warstwa, ciasto trzecia i ostatnia warstwa / kolor kakaowy /
4 jajka,
120g cukru pudru,
70g mąki,
30g kakao,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
naturalny aromat waniliowy.
Ubić białka i na przemian dodawać żółtka i cukier. Następnie dodawać wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników i rozlać na ciasto II, również do 2 foremek.
Do przygotowania ciasta użyłam ręcznego miksera. Przy dodawaniu mąki zmniejszałam obroty na minimalne. Nie dodawajcie żadnych sztucznych aromatów. Ostatecznie wystarczy tylko cytryna do jednej warstwy i do lukru. Piekłam w temperaturze 180-175-170st. około 45-50 minut, do suchego patyczka. W trakcie pieczenia obniżałam temperaturę już po około 20 minutach pieczenia, stąd ta 3 stopniowa rozpiętość.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation