Kuchnia

bigos,gołąbki,sajgonki

Gołąbki z ziemniakami przepis wg GESSLER -

Gołąbki z ziemniakami Gessler - SKŁADNIKI:
spora główka kapusty
700 dag ziemniaków
2 spore cebule
1 jajo
pół szklanki śmietany
pół szklanki soku z kiszonej kapusty
pół szklanki bulionu drobiowego, grzybowego lub warzywnego
majeranek, sól, pieprz
smalec

Z kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty zanurzyć w garnku z wrzącą wodą na chwilę. Zdjąć wierzchnie liście i ponownie włożyć do wody. Kolejno zdejmować liście i zanurzać. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce i odcisnąć na sicie lub gazie. Cebulę posiekać w drobną kostkę, poddusić na smalcu. Starte ziemniaki połączyć w misce z cebulą oraz jajkiem. Wyrobić masę doprawiając ją majerankiem, solą i pieprzem. Ziemniaczany farsz na gołąbki z ziemniakami układać na liściach kapusty i zawijać. Układać ciasno w garnku, podlać bulionem, który wcześniej trzeba wymieszać ze śmietaną. Dusić gołąbki z ziemniakami w sosie przez około 45 minut, na kwadrans przed końcem gotowania wlać sok z kapusty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation