Święta i uroczystości

eatser egg

Chrzanowa zupa krem na Wielkanoc
Chrzanowa zupa krem, czyli pyszna propozycja na świąteczny stół. Nie jest to dla mnie tradycyjna zupa wielkanocna, bo u mnie w domu jadało się biały barszczyk z kiełbaską. Pierwszy raz spróbowałam jej w absolutnie nieświątecznej atmosferze, ale tak mi przypadła do gustu, że tym razem na wielkanocnym stole wyląduje właśnie ona. Zupę możesz podać z ugotowanym jajkiem, pieczoną kiełbaską lub zrumienionym bekonem. Wypróbuj koniecznie :)

Chrzanowa zupa krem

sweet8

Przepis

Porcji: 6-8

Składniki

2 łyżki masła
1 średniej wielkości jabłko
2 duże ziemniaki (lub 3 mniejsze)
1 por – tylko biała część
1 biała cebula
1 nieduży korzeń chrzanu (ok 100g)
1/2 główki selera korzeniowego (ok 100g)
1 litr bulionu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
250 g mascarpone (ew. śmietanki 30%)
1 żółtko
Przyprawy: sól, pieprz, suszony imbir, gałka muszkatołowa, suszony czosnek

Przygotowanie

W dużym rondlu rozpuść masło, wrzuć na nie pokrojoną cebulkę i por, delikatnie podduś, ale nie doprowadź do zrumienienia. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, seler i jabłko. Wszystko zalej bulionem, dodaj cukier i gotuj ok 25-30 minut. Następnie dorzuć drobno starty chrzan i gotuj jeszcze 3 minuty. Wlej sok z cytryny, dodaj po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej, oraz 1/2 łyżeczki suszonego czosnku. Wszystko zmiksuj na gładko z dodatkiem mascarpone i żółtka. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt delikatna możesz dodać więcej chrzanu (możesz posłużyć się tym ze słoiczka).

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation