Kuchnia

Doughnut

Cronut

NA 10 CRONUTÓW:
500 g gotowego ciasta francuskiego
1 L oleju z pestek winogron
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy





Ciasto składamy na cztery, wałkujemy żeby zlepić warstwy i uzyskać placek grubości 1 cm.
Wycinamy kształt doughnatów np. za pomocą szklanki i małej, metalowej zakrętki od butelki.
Resztę ciasta zlepiamy i ponownie wałkujemy na grubość 1 cm, żeby wyciąć kolejne kółka.
Olej rozgrzewamy w rondlu lub głębokiej patelni. Musi być bardzo gorący. Najlepiej sprawdzić czy jest już odpowiednio rozgrzany wrzucając kawałek ciasta. Gdy ten zacznie się smażyć to znaczy, że czas wrzucać cronuty do oleju.
Smażymy jak pączki obracając aby się zezłociły z obu stron. Trwa to dość długo. Pączki smażą się znacznie szybciej.
Cronuty powinny wyrosnąć i się zezłocić. Wyjmujemy je za pomocą łyżki-sitka lub łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy.
Z cukru pudru, soku i skórki z pomarańczy ukręcamy lukier. Oczywiście gdy jest zbyt lejący to trzeba dodać więcej cukru, a gdy zbyt gęsty to więcej soku.
Polewamy cronuty lukrem i wcinamy póki świeże!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation