Kuchnia

KUCHNIA

Tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami
Do upieczenia 2 bezowych kręgów potrzebujecie:

6 białek
250 g cukru pudru
szczypta soli
łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
1 łyżeczka octu (proponuję balsamiczny)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ubijcie białka z solą. Dodajcie powoli cukier puder cały czas mieszając. Jak piana będzie już sztywna, dodać cytrynę, mąkę i ocet.
Masa starczy na 2 blaty po około 25 cm średnicy. Należy je piec na papierze, w temperaturze 140 st przez około 1h. Po pieczeniu należy uchylić drzwi i zostawić blaty do wyschnięcia na ok 2h. Można też zrobić blaty dnia poprzedniego, tak jak ja :)

Do kremu potrzebujecie:
250 g mascarpone
250 ml kremówki
3-4 łyżki cukru pudru

Ubijcie kremówkę z cukrem. Jak zrobi się sztywna dodawajcie porcjami mascarpone. Nie miksujcie zbyt długo, może się bowiem krem zważyć.

Krem wyłożyć na jeden z blatów (proponuję zostawić ładniejszy na górę - bardziej pozawijany i ozdobny). Na krem połóżcie truskawki lub inne owoce które lubicie. Dla zrównoważenia smaku mogą być to owoce kwaśne np porzeczki.

Drugi blat położyć na krem. Zostawić niewielką ilość kremu który położycie na środek. Będzie świetnie trzymał owoce na górze. Przyozdóbcie owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation