Kuchnia

Lody

Lody czekoladowe

Składniki: 300 ml słodkiej śmietanki 36%, 3 łyżki cukru, 2 duże jajka, łyżka wody, tabliczka gorzkiej czekolady o jak najwyższej zawartości kakao (minimum 60 proc.).

Przygotowanie: w "kąpieli wodnej" roztopić czekoladę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem i łyżką wody. Białka ubić osobno na sztywną pianę. W trzecim naczyniu ubić na sztywno śmietankę. Do ubitych żółtek dodawać stopniowo przestudzoną czekoladę, cały czas mieszając. Następnie ubitą śmietankę i na końcu po łyżce piany z białek. Masę dokładnie wymieszać i wlać do pojemnika z zamknięciem. Mrozić przed około 4 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation