Kuchnia

Lody

Lody pomarańczowe Składniki:

3 żółtka

100g cukru

200ml śmietany

1 pomarańcza

2 łyżki likieru pomarańczowego

kawałki czekolady

Polewa:

1 pomarańcza

1 łyżeczka skrobi

50g cukru

3 łyżki likieru pomarańczowego





Ubij żółtka z cukrem i gotuj w gorącej kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji. Kontynuuj ubijanie uzyskanej masy w zimnej kąpieli wodnej, aby szybciej wystygła. Wyciśnij pomarańczę, zmieszaj sok z niej z likierem pomarańczowym. Zmieszaj z powstałą masą. Włóż do zamrażarki, aby się zmroziło.

Aby zrobić polewę, wyciśnij sok z pomarańczy, ubierz z niego dwie łyżki i wymieszaj ze skrobią. Już wymieszane wlej do pozostałego soku. Zagotuj. Wystudź. Polej lody przed podaniem. Posyp kawałkami czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation