Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Pyszności...

Deser bananowy

Składniki:

KREM BANANOWY
4 żółtka
1 łyżka cukru
sok z jednej niedużej cytryny
2 średnie banany (180g po obraniu)

MASA SEROWA
250g serka homogenizowanego naturalnego
60g śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru

SOS KARMELOWY
50g cukru
70g śmietanki 30%
20g masła

6 herbatników
banan do dekoracji

Wykonanie:

KREM BANANOWY
- banany obrać, podzielić na mniejsze kawałki, dodać sok z cytryny, zmiksować blenderem na mus
- żółtka i cukier przełożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby nie przywarły do dna
- do ciepłej masy żółtkowej dodać mus bananowy, mieszając, podgrzewać aż krem lekko zgęstnieje (4-5 minut)
- gotowy krem zdjąć z ognia, ostudzić
- jeśli chcemy mieć krem o całkiem gładkiej konsystencji, można przetrzeć go przez sito

SOS KARMELOWY
- do rondelka przełożyć cukier, masło i śmietankę, całość podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć, mieszać, by nie dopuścić do przywarcia
- po 5-10 minutach, gdy sos zgęstnieje i przybierze lekko karmelową barwę, rondelek zdjąć z ognia, a sos ostudzić (nie można podgrzewać za długo, gdyż sos za mocno zgęstnieje)

MASA SEROWA
- serek wymieszać z cukrem
- zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie połączyć ją z serkiem

PRZYGOTOWANIE DESERU
- na dno pucharków wyłożyć połowę kremu bananowego, na nim ułożyć po 1,5 pokruszonego herbatnika, połowę masy serowej oraz trochę karmelu, następnie należy powtórzyć warstwy: masę bananową, herbatniki i masę serową
- deser schłodzić w lodówce, przed podaniem udekorować sosem karmelowym i plasterkami banana.

smakolykibereniki.blogspot.gr
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation