Kuchnia

Pyszności...

Tort bananowo-czekoladowy

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY :

6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki ciemnego kakao
szklanka cukru
łyżka oleju
łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KREM BANANOWY:

250 ml śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru pudru
250 g serka mascarpone
2 duże banany


DO NASĄCZANIA:

Słaba, lekko posłodzona herbata.
Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry!
DODATKOWO:

pół tabliczki mlecznej czekolady
2 banany
250 ml. śmietany kremówki

BISZKOPT KAKAOWY:
Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiewamy.
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę.
W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji.
Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, olej oraz osiem łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem.
Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.

Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm].

Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka.

Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!]

Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy.

KREM:

Obrane ze skórki banany, rozdrabniamy razem z serkiem mascarpone, za pomocą blendera- do momentu, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
W osobnym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę z cukrem pudrem. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy naszą masę z bananów i serka mascarpone, po czym ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.

PRZEKŁADANIE:
Biszkopt kroimy na trzy równe blaty.
Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, przykrywamy kolejnym blatem, leciutko dociskamy.
Drugi blat- podobnie: nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy.
Górę oraz boki tortu smarujemy kremem- wszystko ładnie wyrównujemy.
Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji.
DEKOROWANIE:
Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Opruszamy nią boki tortu.
Odkładamy troszkę czekolady ( opruszymy nią później kremowe zdobienia), a pozostałą część wysypujemy na środek tortu.
Na nieposypane czekoladą miejsca układamy pokrojone banany, tak aby utworzyły one ramkę wokół czekoladowego środka.

Ubijamy śmietanę.
Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów i robimy wokół tortu ( po jego zewnętrznej stronie) kremowe zdobienia.

Kremowe zdobienia oraz banany lekko opruszamy czekoladą….

Gotowy tort wkładamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc) !
http://domowetorty.com/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation