Kuchnia

DESERY

Tort migdałowy z Amaretto

Składniki na masę:

400 ml śmietany kremówki
500 g mascarpone
30 ml Amaretto
3 łyżki cukru pudru




Wykonanie:

Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy pozostałe składniki i ubijamy na mniejszych obrotach tylko do połączenia składników.
Składniki na blaty:

10 białek
160 g zmielonych migdałów
160 g cukru pudru
125 g drobnego cukru do wypieków
37 g kakao


Wykonanie:

Przygotować 3 okręgi z papieru do pieczenia, o średnicy 24 cm. Tortownicę wyłożyć jednym papierem a boki wysmarować masłem.

Migdały wymieszać z cukrem pudrem i kakao, przesiać. Jeżeli używać kupnych tartych migdałów należy je najpierw zmielić np. w blenderze.

Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec po łyżce cukru drobnego. Następnie delikatnie wymieszać białka z przygotowanymi migdałami.

Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Wylać pierwszą część do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 - 17 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Kiedy studzimy jeden blat, tortownicę wykładamy drugim papierem i nalewamy drugą część masy. Pieczemy, studzimy i tak samo postępujemy z ostatnią częścią ciasta.

Ostudzony blat wykładamy na paterę. Smarujemy 1/3 przygotowanej masy. Kładziemy drugi blat i smarujemy również 1/3 masy. Przykrywamy ostatnim blatem. Smarujemy masą z góry i po bokach. Tort można udekorować mielonymi migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation