Kuchnia

Przepisy na słodko

"Truskawkowy las"

Co będzie potrzebne?
(na ok. 10 porcji)

Kruchy czekoladowy spód:

160 g mąki pszennej
30 g kakao (gorzkiego do wypieków)
60 g cukru pudru
szczypta soli
100 g masła (zimnego)
1 jajko


+ podłużna forma do tarty, piekarnik

Czekoladowy creme patisserie:

300 ml mleka
3 żółtka
75 g cukru
20 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
90 g gorzkiej czekolady


+ mikser, rondelek

Do ozdobienia:
30 średniej wielkości truskawek (umytych, odszypułkowanych i osuszonych)


Jak to zrobić?

Kruchy czekoladowy spód:

Wszystkie składniki wyrobić w malakserze albo za pomocą rąk :-) Ciastem wylepić uprzednio wysmarowaną masłem formę, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na ok. 30 minut, aby się schłodziło.

Rozgrzać piekarnik do 190 st. C (termoobieg). Na schłodzone ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać ceramiczne kulki albo groch/fasolę. Wstawić do piekarnika i podpiec przez 10 minut.

Po tym czasie wyjąć ciasto, pozbyć się kulek i papieru i znowu wstawić do piekarnika. Tym razem piec ok. 20 minut.

Tartę wyciągnąć. Ostudzić.


Czekoladowy creme patisserie:

W garnku zagotować mleko. Odstawić na bok.

Żółtka i cukier ubić na kogel-mogel, dodać oba rodzaje mąk i zmiksować dokładnie aż do zniknięcia grudek.

Masę koglo-moglową wlać do gorącego mleka i dokładnie mieszać, aż płyn będzie gładki. Postawić na palnik (średni ogień) i - ciągle mieszając drewnianą łyżką - doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu gotować ok. 1 minutę aż krem zgęstnieje.

Do gorącego kremu wsypać połamaną czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia.

Ciepły krem wyłożyć na wystudzone ciasto, wyrównać.

Ozdobić truskawkami.

Przechowywać w lodówce. Zjeść w ciągu 3 dni.

Smacznego! :-)

P.S.: Z początku zagotowuję tylko 250 ml mleka i z tej właśnie ilości robię budyń. Jeśli masa wydaje mi się za gęsta, dolewam stopniowo resztę mleka, aż krem osiągnie pożądaną konsystencję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation