Kuchnia

Przepisy

Babka ziemniaczana

Składniki

1kg ziemniaków
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1 średnia cebula
200g wędzonego boczku
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka Kamis Kolendra w torebce
1/2 łyżeczki Kamis Pieprz czarny mielony w torebce
1 łyżeczka Kamis Cząber w torebce
1 łyżeczka Kamis Majeranek w torebce
1 łyżeczka Kamis Czosnek granulowany w torebce

Przepis

ETAP 1
Cebule i boczek pokroić w kostkę.
ETAP 2
Na patelni podsmażyć boczek, dodać cebulę i całość podsmażać, aż cebula uzyska złoty kolor.
ETAP 3
Ziemniaki zetrzeć na tarce.
ETAP 4
Do startych ziemniaków dodać boczek z cebulą, jaja, mąkę i przyprawy.
ETAP 5
Całość dobrze wymieszać.
ETAP 6
Wąską, podłużną blaszkę do pieczenia wysmarować odrobiną oleju, przełożyć ziemniaki.
ETAP 7
Piec w temperaturze 200° C przez ok. 50 minut.
ETAP 8
Babkę podawać z kefirem lub polaną kwaśną śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation