Kuchnia

Przepisy

Zupa z batatów z jogurtem
800 g batatów
1 litr bulionu warzywnego
4 suszone pomidory
60 g sera typu feta
120 g gęstego jogurtu typu śródziemnomorskiego
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kuminu
szczypta suszonych płatków chilli (lub 1/2 ostrej papryczki)
oliwa
sól


Bataty obierz, umyj i pokrój w kostkę. Bulion podgrzej, cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Gdy cebula będzie miękka, dodaj czosnek, chilli, kumin i smaż ok. 1 minuty. Dodaj bataty i przesmażaj 3-4 minuty. Następnie dolej bulion i gotuj ok. 20 minut. Zupę ostrożnie zmiksuj na krem, dopraw solą.
Pokrojoną fetę wymieszaj z jogurtem, suszone pomidory drobno pokrój.
Zupę podawaj z kleksem jogurtowym, posypaną suszonymi pomidorami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation