Kuchnia

ciasteczka rogaliki i inne drobne

Orzeszki nadziewane kremem michałkowym

SKŁADNIKI NA CIASTO:

440 g mąki tortowej
100 g cukru pudru
2 jajka
250 g masła lub margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MICHAŁKOWY:

100 ml śmietanki kremówki 30%
1/4 szklanki mleka w proszku
100 g czekolady, białej
30 g serka mascarpone
30 g orzeszków ziemnych, zmielonych
1 łyżeczka alkoholu np. wódki lub rumu

Masło roztapiamy i studzimy. Jajka lekko roztrzepujemy widelcem. Mąkę przesiewamy razem z sodą oraz cukrem pudrem. Następnie dodajemy sól, cukier waniliowy, jajka oraz roztopione masło. Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie jednolite i dosyć tłuste ciasto. Formujemy niewielkie kuleczki, które mają zając 1/2 wgłębienia w patelni do orzeszków (większe kuleczki rozleją się po patelni). Mocno zaciskamy i przekładamy na rozgrzaną płytkę gazową lub elektryczną. Pieczemy z każdej strony przez ok. 3 min do lekkiego zarumienienia. Gotowe przekładamy do wystudzenia i postępujemy dokładnie tak samo, aż do wyczerpania ciasta.
Śmietankę podgrzewamy razem z białą czekoladą, mieszamy do połączenia. Dodajemy przesiane mleko w proszku i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy alkohol i chwilę mieszamy. Przykrywamy i zostawiamy do wystudzenia. Masę schładzamy kilka godzin w lodówce, a najlepiej całą noc. Kolejnego dnia zimną masę ubijamy mikserem, aż będzie mocno gęsta. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Na koniec krem łączymy z orzeszkami. Krem Michałkowy jest gotowy do nadziewania. Jedną połówkę nadziewamy z górka i przykrywamy drugą połówką, lekko dociskając. Gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation