Kuchnia

wyroby mięsne

CO MI W DUSZY GRA: SZYNKA DROBIOWO-WIEPRZOWA Z SZYNKOWARA

To mój kolejny wyrób z szynkowara.Tym razem drobiowo-wieprzowy.Szyneczka jest bardzo smaczna,aromatyczna i pachnąca.Można ją również zrobić w osłonkach barierowych,podobnie jak szynka mielonka w osłonkach,która jest na blogu.W tym wyrobie skróciłam czas oczekiwania bez szkody dla smaku szynki.Jeżeli chcemy,żeby galaretka pozostała wokół szynki ,a nie wyszła na zewnątrz woreczka w szynkowarze proszę pozostawić ok.1-1,5 cm luzu przy zamykaniu woreczka foliowego.Zapraszam również do wypróbowania innych moich szynek które są na blogu.



SKŁADNIKI:

---1/2 kg piersi drobiowych
---1/2 kg chudej łopatki wieprzowej
---1/3 łyżeczki białego pieprzu
---1/3 łyżeczki mielonej kolendry
---2 płaskie łyżeczki soli peklowej
---1 płaska łyżeczka soli morskiej
---1 łyżeczka majeranku
---1 łyżeczka lejącego miodu
---1 większy ząbek czosnku
---3 płaskie łyżeczki żelatyny




Mięso z łopatki zmielić tak jak na mielone kotlety.Piersi drobiowe pokroić w niezbyt drobną kostkę lub w paski.Ząbek czosnku dobrze rozetrzeć i łącznie ze wszystkimi przyprawami dodać do połączonych razem mięs.Wszystko bardzo dobrze wyrobić,aż do rozklejenia mięsa-w przeciwnym razie szynka będzie się rozpadała podczas krojenia.Do szynkowara włożyć woreczek i przełożyć wyrobioną masę mięsną dość ciasno uklepując.Zamknąć woreczek,ale jeżeli checemy mieć galaretkę wokół mięsa to pozostawić jak już pisałam 1-1,5 cm luzu.Szynkowar zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny.Po tym czasie wstawić szynkowar do rondla,wlać wodę do wysokości 1 cm powyżej masy mięsnej.Parzyć w temperaturze 75 stopni C- 2 godziny od momentu uzyskania przez wodę podanej temperatury.Szynkowar po sparzeniu wyjąć wstawić pod bieżącą zimną wodę i schłodzić.Szynkowar wstawić do lodówki i po 24 godzinach otworzyć i wyjąć szeneczkę gotową do konsumpcji.Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation