Kuchnia

przepisy dietetyczne

Śniadanie Walentynkowe: Bezglutenowe pancakes dla Niej

SKŁADNIKI
na 2 porcje (ok. 16 sztuk)

Bezglutenowe pancakes:
150 g mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu
2 jajka
100 ml mleka kokosowego
3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
Dodatki dla Niej:
śmietanka kokosowa
świeże owoce

PRZYGOTOWANIE
Bezglutenowe* pancakes
Mąkę ryżową, ziemniaczaną, ksylitol i sodę wymieszaj ze sobą. Jajko, mleko kokosowe oraz olej kokosowy wymieszaj za pomocą trzepaczki. Następnie wlej do suchych składników i połącz.
Na rozgrzaną patelnię wylewaj kolejno po łyżce ciasta i smaż z obu stron na złoto. Pamiętaj, aby zamieszać ciasto przed każdym nałożeniem kolejnej porcji na patelnię.
Usmażone naleśniki podziel na dwie porcje i ułóż jeden na drugim.
*Wersję tradycyjną można zrobić, podmieniając mąkę ryżową i ziemniaczaną na pszenną. Mleko kokosowe można również zastąpić jogurtem lub śmietaną.

Dla Niej
Ze schłodzonej przez noc puszki z mlekiem kokosowym zbierz śmietankę. Możesz ją delikatnie ubić mikserem i posłodzić ksylitolem. Połóż ją na wierzch naleśników. Całość udekoruj świeżymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation