Kuchnia

przepisy dietetyczne

Spaghetti z kremowym sosem z dyni

SKŁADNIKI (na 4 porcje):
500g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
75g masła klarowanego (ewentualnie zwykłego, prawdziwego masła)
4 cebulki szalotki (mogą być 2 zwykłe, ale szalotki są delikatniejsze)
Pół szklanki jogurtu naturalnego
5 łyżek startego parmezanu (lub Grana Padano – jest tańszy i równie smaczny) – nie bójmy się sera, jest zdrowy, tylko ze względu na tłuszcz i kalorie trzeba go jeść z umiarem 🙂 Kaloryczność porcji na końcu przepisu.
Sól morska/himalajska, tymianek, pieprz
Ok. 300g makaronu pełnoziarnistego

PCRZYGOTOWANIE
Dynię obkrawamy ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy na mniejsze kawałeczki.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni na połowie masła, aż się zeszkli.
Dodajemy dynię i resztę masła. Podsmażamy całość przez ok. 5 minut. Dolewamy 0,5 szklanki wody i dusimy (bez przykrycia) do miękkości, ok. 15-20 minut (zależy od wielkości kawałków dyni).
W tym czasie gotujemy makaron pełnoziarnisty, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kiedy dynia jest już miękka, hartujemy jogurt naturalny, aby się nie ściął – dodajemy po łyżeczce sosu do szklanki z jogurtem, za każdym razem mieszając całość. Po wypełnieniu szklanki przelewamy całą jej zawartość na patelnię i dodajemy parmezan.
Jeżeli całość wyszła zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody. Doprawiamy solą, tymiankiem i odrobiną pieprzu wedle uznania. Całość gotujemy jeszcze minutkę i gotowe. Podajemy z makaronem pełnoziarnistym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation