Kuchnia

sery jogurty

Domowy jogurt naturalny
Składniki:

1 litr mleka naturalnego „od krowy” lub mleka pasteryzowanego pełnotłustego (nigdy nie UHT)
3 łyżki ulubionego jogurtu naturalnego (ja użyłam typu greckiego)

Wykonanie:

Mleko naturalne zagotuj (mleko pasteryzowane nie trzeba gotować tylko podgrzać), odstaw do ostygnięcia do około 42ºC – 45ºC. Jeśli nie mamy termometru, temperaturę sprawdzamy w ten sposób: wkładamy do mleka palec. Jeśli nie możemy go utrzymać dłużej niż 10 sekund, to znaczy że temperatura jest odpowiednia. Jeśli jesteśmy w stanie trzymać go dłużej, to jest za zimne, jeśli krócej, za gorące.

Następnie wlej mleko do słoika lub słoików (wszystkie naczynia powinny być idealnie czyste, najlepiej wyparzone wrzątkiem), dodaj jogurt, wymieszaj, szybko zamknij i zawiń w gruby ręcznik. Odstaw mleko w ciepłe miejsce na kilka godzin (można także na noc). Po upływie około 4 godzin lub po nocy słoik przekładamy w chłodne miejsce, czyli najlepiej do lodówki.

Zrobiony prawidłowo jogurt ma delikatny smak i kremową konsystencję. Jeśli temperatura mleka jest za niska, jogurt będzie zbyt płynny. Im dłużej jogurt postoi tym będzie kwaśniejszy.

Jogurt naturalny typu greckiego

To nic innego jak zagęszczony jogurt naturalny, ale zagęszczony przez osączenie go z serwatki.
Wykonanie:

Sitko wyłóż gazą złożoną kilka razy lub cienką ściereczką, oczywiście wszystko musi być czyste. Sitko postaw na misce i wlej jogurt, już po 1-2 godzinach jogurt powinien być odpowiednio gęsty. Jogurt przełóż do czystego słoika, zamknij. Trzymaj w lodówce.

Po zrobieniu jogurtu nie zapomnij odłożyć trochę na następny raz.
Ważne!

Przygotowany domowym sposobem jogurt nie zawiera dodatków, barwników oraz cukru, w związku z tym jest dużo zdrowszy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation