Kuchnia

Kuchnia arabska

kubba ryż – smaczna potrawa z Iraku

To prosty, choć dość czasochłonny przepis na pyszne placuszki ryżowe.
Ale warto trochę się pomęczyć – po pierwsze kubbę można zjeść także następnego dnia, a po drugie to oryginalne i pyszne danie.
Oto przepis wprost i Iraku:

składniki:
1 kg ryżu (mogą być płatki ryżowe)
1/2 kgmielone mieso wołowe
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
jajko
tarta bułka
Można zmniejszyć ilość skłdaników – bo z kilograma ryżu wychodzi cała góra placuszków.

Sposób przyrządzenia:
- ugotować na papkę ryż (musi być kleisty)
- ugnieść ryż na ciasto, dodać sól, pieprz
- podsmażyć na patelni grubo mielone mięso wołowe z dodatkiem posiekanej cebuli i czosnku
- wystudzić nieco ryżową papkę, ulepić nieduże placki (podobne do placków na pierogi, ale grubsze)
- nałożyć na każdy placuszek łyżeczkę mięsnego farszu
- zalepić, jak pieroga
- zamoczyć w jajku i posypać tartą bułką
- usmażyć z obu stron na gorącej oliwie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation