Kuchnia

Kuchnia arabska

Arabskie smaki i aromaty:qatayef - pyszne placuszki nadziewane

Przepis prosty niesłychanie:


Deser przygotowuje się w dwóch etapach - pierwszy to smażenie placuszków, drugi to nadziewanie i podawanie polanych syropem, posypanych orzeszkami. Same placuszki można smażyć dzień przed podaniem. Aby placuszki nie wyschły i pozostały elastyczne należy tacę czy deskę z placuszkami przykryć folią spożywczą. Przepis prosty. Efekt uśmiechający twarze i ceszący wszystkich łasuchów :)

Ciasto:
3 szklanki mąki
3 szklanki ciepłego mleka
łyżeczka suchych drożdzy
spora szczypta soli
można dodać łyżkę cukru do ciasta
Składniki wymieszać, powinno powstać płynne ciasto jak na naleśniki, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Wyrośnięte wymieszać i większą łyżką wlewać na suchą rozgrzaną patelnię. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się w krążki średnicy 5-7 cm. Smażyć po jednej stronie do czasu zniknięcia surowego ciasta na wierzchu placuszka. Na jego całej powierzchni powstanie wiele dziurek. Zdjąć z patelni, odłożyć na tacę lub deskę, przykryć by placuszki nie wysychały.
Drugi etap to nadzienie - oryginalne ze śmietanki kyszta lub Crème fraîche. Qatayef przygotowuje się również z mieszanki posiekanych orzechów. My zrobiliśmy nadzienie z naturalnego twarożku sernikowego - tak po prostu z wiaderka - łyżeczka czubata do placuszka, który sklejamy z jednej strony. Placuski posypać orzechami włoskimi lub pistacjami. Polać syropem.

Syrop:

szklanka cukru
1/3 szklanki wody
4 łyżki wody z kwiatów pomarańczy

Zagotować wodę z cukrem do postaci gęstego syropu. Do przestudzonego (ważne!) syropu dodać wodę kwiatową. Polewać ciasteczka. Podawać na podwieczorek lub słodkie śniadanie. Raj dla łasuchów :)

Smaczne są nawet takie z nadzieniem przechowane w lodówce na drugi dzień. Orzechy, którymi zostały posypane nasiąkną syropem i aromatem i niebo w gębie normalnie.

Qatayef. Niebiański deser ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation