Uroda

zdrowie

Miód manuka - polskie miody
Cenną wła­ści­wo­ścią więk­szo­ści mio­dów psz­cze­lich jest ak­tyw­ność an­ty­bio­tycz­na. Nie bez przy­czy­ny są sto­so­wa­ne przy le­cze­niu prze­zię­bień, dzia­ła­ją bak­te­rio­bój­czo, ła­go­dzą po­draż­nie­nia, pod­no­szą od­por­ność. W ostat­nich la­tach zwra­ca się uwagę na miód Ma­nu­ka. Wy­twa­rza­ny jest on przez psz­czo­ły ży­wią­ce się nek­ta­rem z no­wo­ze­landz­kie­go krze­wu ma­nu­ka. Pro­du­cen­ci re­kla­mu­ją ten pro­dukt jako wy­jąt­ko­wo ak­tyw­ny an­ty­bio­tycz­nie. Tym­cza­sem, w świe­tle pro­wa­dzo­nych badań, opi­sa­nych w ar­ty­ku­le "Ocena ak­tyw­no­ści an­ty­bio­tycz­nej no­wo­ze­landz­kie­go miodu Ma­nu­ka me­to­dą roz­cień­czeń se­ryj­nych w pod­ło­żu płyn­nym", ak­tyw­ność ta za­leż­na jest od wa­run­ków i tech­nik ba­daw­czych. Może być ona sta­ty­stycz­nie niska lub wy­so­ka. Dla­te­go też za­miast wy­da­wać kro­cie i za­sta­na­wiać się, czy dany słoik za­wie­ra wię­cej cen­nych skład­ni­ków niż inne, le­piej sku­pić się na za­ku­pie pol­skie­go miodu od do­bre­go psz­cze­la­rza i sku­pić cie­ka­wość na jego licz­nych od­mia­nach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation