Kuchnia

przepiski

jadłonomia • roślinne przepisy: Sałatka z kaszy gryczanej i botwinki
Składniki na sałatkę:
1 szklanka kaszy gryczanej
pęczek botwinki z buraczkami
dwa ząbki czosnku, drobno posiekane
kilka gałązek kopru
oliwa
sól i czarny pieprz
Składniki na twarożek:
100 g płatków migdałowych
1/4 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
opcjonalnie 2 łyżki płatków drożdżowych
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Buraczki umyć, odciąć korzonki i pokroić na ćwiartki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, delikatnie posmarować oliwą i posypać solą, piec 20 minut. W międzyczasie migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut.
Zagotować osoloną wodę i wsypać kaszę, gotować aż będzie miękka. Botwinkę drobno posiekać, na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy i podsmażać botwinkę przez 3-5 minut, na sam koniec dodać czosnek i smażyć mieszając przez minutę.
Namoczone migdały odcedzić, dodać pozostałe składniki na twarożek i wszystko zmiksować blenderem. Ugotowaną kaszę wymieszać z podsmażoną botwinką, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Na każdą porcję kaszy ułożyć upieczone buraczki, kilka łyżek twarożku i wszystko posypać koperkiem oraz skropić oliwą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation