Inne

Zdrowe odzywianie

Owsiane bułki z twarogiem


3 GRUDNIA 2012

Owsiane bułki z twarogiem
Nigdy nie wstawałam wcześniej rano aby upiec sobie pieczywo, ale w minioną sobotę stwierdziłam, że fajnie byłoby mieć taką weekendową tradycję :) Ciepłe domowe bułki zawsze wygrają z tymi sklepowymi. Z tym właśnie przekonaniem zabrałam się za moje twarogowe mini bułeczki. Przepis pochodzi, znowu, ze starych gazet, które dostałam do przejrzenia w domu rodzinnym mojego M.
Wyszły bardzo chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Mimo stosunkowo niewielkiej ilości twarogu był on bardzo wyraźnie wyczuwalny.



Składniki (na 20 miniaturowych bułeczek):
500g mąki (wymieszałam pół na pół owsianą i pszenną pełnoziarnistą) + do podsypania
75g (3/4 kostki) świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki cukru
150g twarogu śmietankowego
6 łyżek letniej wody + do posmarowania
sezam do obsypania bułeczek


Przygotowanie:
Pokruszone drożdże z cukrem zalej wodą. Do miski przesiej mąki, dodaj sól i twaróg, a następnie wymieszaj z płynną mieszanką z drożdży. Wyrabiaj ciasto, aż przestanie się kleić do rąk i miski. Jeśli ciasto jest za suche dodaj trochę więcej wody. Wilgotność ciasta w dużej mierze zależy od wilgotności mąki i rodzaju twarogu. Jednak wyrabiaj ciasto przez jakiś czas zanim dodasz więcej wody. Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw je w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość (ok 20minut). Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części i utwórz z nich wałki. Każdy wałek podziel na ok 10 sztuk czyli z całości wyjdzie ok 20 miniaturowych bułeczek. Uformuj z nich dowolny kształt, ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem bądź matą silikonową. Ciasto na blaszce pozostaw do ponownego wyrośnięcia na ok 20 minut. Po tym czasie posmaruj wierzch wodą za pomocą sylikonowego pędzelka i obsyp ziarnem, ziołami lub ulubioną przyprawą. Ja użyłam sezam i płatki chilli. Bułeczki piecz w temperaturze 200*C (góra i dół) przez około 20minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation