Kuchnia

słodkie

Dietetyczne ciasto jabłkowe - bez cukru i tłuszczu


1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka gorzkiego kakao,
4 łyżki zmielonych migdałów (lub dowolnych orzechów),
10 pokrojonych daktyli (można oczywiście zastąpić innymi słodkimi owocami),
3 jabłka,
1 banan,
1 łyżka rodzynek lub żurawiny,
2 jajka.

Wykonanie:
Jabłka pokroić na małą kosteczkę, daktyle także. Do miski wsypać suche składniki, dodać migdały, owoce i zamieszać.
Na koniec dodać dobrze roztrzepane jajka. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (chyba, że jest silikonowa, jak moja, to można papieru nie używać).
Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. I już :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation