Kuchnia

Przepisy

Smażone roladki z polędwiczki z mozzarellą i szynką parmeńską | Kwestia Smaku KŁADNIKI

4 PORCJE
1 duża polędwica wieprzowa (około 500 g)
2 ząbki czosnku starte na tarce o drobnych oczkach
200 g mozzarelli w kulce
200 g cienko pokrojonej szynki suszonej np. serrano lub parmeńskiej
świeża szałwia
3 łyżki masła klarowanego
80 ml gęstej śmietany 30%
1 łyżka octu balsamicznego
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Polędwicę oczyścić z włókien i pokroić w poprzek na 1 cm kawałki. Roztłuc tłuczkiem na cieńsze filety. Natrzeć czosnkiem, oprószyć solą (niedużo, bo szynka jest słona) i świeżo zmielonym pieprzem.
Na każdym filecie, na jednej połówce, położyć cienki plasterek mozzarelli i złożyć na pół przykrywając ser drugą połówką mięsa. Zawinąć w 1 większy lub 2 mniejsze plasterki szynki parmeńskiej.
Rozgrzać dużą patelnię, włożyć masło i jak się roztopi włożyć kilka listków szałwii oraz roladki. Smażyć 2 minuty na średnim ogniu aż spód roladek będzie zrumieniony.
Przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty (na koniec mięso powinno być w środku całe wysmażone a ser miękki, dłuższe smażenie może spowodować, że mięso będzie twardniało). Zdjąć roladki razem z szałwią z patelni i odłożyć na półmisek.
Trzymając patelnię na ogniu wlać śmietanę, ocet balsamiczny, szczyptę cukru i zagotować. Jeśli sos będzie rzadki można go chwilkę pogotować.
PROPOZYCJA PODANIA

ZIEMNIAKI / KOPYTKA / makaron /ogórek kiszony
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation