Kuchnia

mniam! przekąski

Czipsy z jarmużu [PRZEPIS] - Shape.pl

Pieczone czipsy z jarmużu

Porcje: 2, czas: 35 min

Składniki
• 4-5 liści jarmużu (ok. 250 g)
• łyżka oliwy z oliwek extra virgin lub oleju rzepakowego
• 1/2 łyżeczki drobnej soli himalajskiej lub morskiej
• ew. dodatkowe przyprawy, np. sproszkowany czosnek, curry, wędzona papryka (opcjonalnie)

Przygotowanie
1. Umyj jarmuż (jeśli jest na nim piasek, namocz go najpierw w wodzie), po czym dokładnie osusz papierowymi ręcznikami, by nie została nawet kropla wody.
2. Nastaw piekarnik na 200ºC.
3. Usuń twarde części z liści jarmużu (łodygę i nerwy liściowe), a resztę podziel na mniejsze kawałki.
4. Wrzuć jarmuż do grubszej torebki foliowej, wlej łyżkę oliwy, zawiąż torebkę i dokładnie wymieszaj zawartość.
5. Wyłóż liście na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia, oprósz połową soli i piecz ok. 5 min, następnie obróć czipsy, oprósz resztą soli i piecz 7-10 min, aż liście staną się cienkie jak papier i kruche. Jeśli chcesz dodać więcej przypraw, zrób to na kilka minut przed końcem pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation