Kuchnia

Inspiracje kulinarne

Fit zupa z dyni i słodkich ziemniaków

Składniki:

1 mała dynia Hokkaido
2 słodkie ziemniaki
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża cebula
1 l bulionu warzywnego
1 puszka mleka kokosowego
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
do posypania: koperek, podprażone pestki dyni

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra – dół. Dynię przekroić w połowie i usunąć nasiona. Warzywo pokroić w dużą kostkę (pozostawić skórkę – w odmianie Hokkaido jest miękka i można przygotowywać ja w całości – inne dynie należy obierać). Słodkie ziemniaki pokroić na ćwiartki. Warzyw wymieszać z 1 łyżką oliwy, przenieść na blaszkę i piec około 30 minut, aż zaczną się lekko przypalać.

2. W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem oraz posiekanym chili.

3. Wyjąć warzywa z piekarnika,usunąć z ziemniaków skórę.

4. Do rondla dodać całą zawartość blaszki czyli dynię i słodkie ziemniaki, podsmażyć całość przez 2 minuty.

5. Dodać bulion i gotować około 15-20 minut.

6. Kiedy warzywa zmiękną całość zmiksować na gładki krem. Zmniejszyć ogień i wlać mleko koksowe. Doprawić gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Podawać z podprażonymi pestkami dyni i koperkiem (ja przed podaniem polałam ją jeszcze olejem rydzowym oraz ze względu na jej pikantność dodałam łyżkę jogurtu aby ja nieco złagodzić).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation