Kuchnia

Inspiracje kulinarne

Placuszki z kaszy manny z jagodami (bez jajek i bananów)

Składniki na 20 placuszków (4 porcje):
1 szklanka kaszy manny
6 suszonych moreli (niesiarkowanych - tych ciemnych)
1 szklanka wody lub dowolnego mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka oleju lub masła
5 łyżek jagód


Sposób przygotowania:
Morele zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odlej wodę, a morele zmiksuj na gładko (takim słodkim puree można słodzić również owsianki, jaglanki czy koktajle).
Wymieszaj wszystkie składniki.
Ciasto odstaw na jakieś 30 minut do lodówki (może być dłużej, nawet pół dnia ;)).
Smaż na patelni bez dodatku tłuszczu (jeśli przywierają pomyśl nad zmianą patelni!). Wylewaj 1 czubatą łyżkę na jeden placuszek i delikatnie obracaj uważając żeby się nie rozwalały.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation