Kuchnia

PRZEPISY

Śmietankowa babka z białą czekoladą
SKŁADNIKI NA CIASTO:

300 g mąki tortowej

200 g białej czekolady

250 g kwaśnej śmietany 18%

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

100g cukru pudru

2 jajka, temp pokojowa

2 łyżki oleju roślinnego

skórka otarta z 1 cytryny

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( stawiamy garnuszek z niewielką ilością wody, na górę stawiamy miskę ze szkła żaroodpornego – gotująca się woda będzie roztapiała czekoladę ), odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Jajka, śmietanę, olej oraz skórkę z cytryny chwilę miksujemy i dodajemy do suchych składników. Miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy roztopioną czekoladę i ponownie chwilę miksujemy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej równomiernie surowe ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Ciasto zostawiamy do wystudzenia w formie i dopiero później delikatnie wysuwamy z formy. Podajemy oprószone cukrem pudrem z kawałkami startej białej czekolady. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation