Kuchnia

PRZEPISY

Miodowe serduszka, przepis
Piernikowe świąteczne ciasteczka połączone kremem. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie. Tego typu krem jest bardzo smaczny i z długim terminem ważności.

1. Przygotowanie ciasta
jaja kurze 2 szt. • margaryna 100 g • cukier kryształ 200 g • miód 2 łyżki • cynamon mielony 1 łyżeczka • przyprawa do pierników 1 łyżeczka
Jajka, margarynę, cukier, miód, cynamon, proszek do pieczenia wkładamy do garnka i na małym ogniu chwilkę mieszamy dopóki się cukier nie rozpuści. Uważamy, by się masa nie przypaliła.
Przygotowanie ciasta
2.
mąka chlebowa pszenna T650 450 g
Potem zawartość garnka wylewamy na przygotowaną mąkę i wyrabiamy gęste ciasto, które na 2 godziny odstawiamy w chłodne miejsce. Ciasto po odstaniu stwardnieje i będzie się dobrze wyrabiać.

3.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy mniejsze kółeczka, serduszka... różne kształty.

4.
Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przy 180 °C około 7 min.

5. Przygotowanie kremu
mleko półtłuste 1,5% 0.2 l • mąką tortowa pszenna T450 1.5 łyżki • cukier waniliowy 1 .
W zimnym mleku mieszamy mąkę i cukier waniliowy i gotujemy gęstą kaszę, którą często mieszając odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie kremu
6.
masło 150 g • cukier puder 3 łyżki
Wymieszamy masło z cukrem i stopniowo do niego dodajemy schłodzoną kaszę. Ubijamy gładki krem. Cukrujemy do smaku.

7. Wykańczanie
Kremem smarujemy ciasteczka i zlepiamy po dwa.
Wykańczanie
8.
polewą czekoladową • polewa z białej czekolady
Wierzchnią część maczamy w czekoladowej polewie i według fantazji zdobimy białą czekoladą, dekoracjami cukierniczymi, orzechami...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation