Kuchnia

ciasto

Granola pomarańczowo – kokosowa

Czas przygotowania: 15 minut + 50 minut
pieczenia i studzenia

Składniki na duży słoik:
2 ½ szklanki płatków owsianych
1 szklanka wiórek kokosowych
½ szklanki pestek dyni
½ szklanek orzechów nerkowca
½ szklanki syropu z agawy, syropu klonowego lub miodu
2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego, ewentualnie oleju z pestek winogron lub oleju ryżowego
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
½ szklanki drobno pociętego suszonego mango
½ szklanki suszonej żurawiny

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Orzechy, wiórki, pestki i płatki owsiane wsypać do miski, wlać syrop, olej oraz sok z pomarańczy i wszystko delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. Kiedy wszystkie orzechy będą delikatnie sklejone, wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec przez 20-25 minut, w tym czasie należy dwa razy zamieszać piekące się orzechy tak, aby wszystkie złociły się równomiernie, ale się nie spaliły.
Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygną połamać, dodać suszone owoce i porządnie wymieszać. Przesypać do szczelnego słoja i zjadać z jogurtem, ulubionym mlekiem lub świeżymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation