Kuchnia

Śniadania

###Jajka na chmurce
(składniki na 2 porcje)
– 4 jajka
– garść startego sera
– sól i pieprz do smaku

Rozgrzewamy piekarnik do 230 st. Białka delikatnie oddzielamy od żółtek. Ważne, aby żółtka się nie rozpłynęły. Białka ubijamy na sztywno, tak jak do bezy. Kiedy są już sztywne, dodajemy starty ser i delikatnie mieszamy.

Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia i łyżką wykładamy białka formując z nich gniazdka. Na środku robimy wgłębienie, w które później wlejemy żółtka. Wstawiamy do piekarnika na ok. 3 minuty. Trzeba pilnować, białka muszą się tylko lekko przyrumienić.

Po tym czasie we wgłębienia wlewamy żółtka i wstawiamy całość do piekarnika na kolejne 2-3 minuty. Ważne, aby żółtka pozostały płynne, więc nie odchodźcie zbyt daleko od piekarnika.

Już na talerzu można posolić i popieprzyć, ale jeśli dodaliście słonego sera do białek, to uważajcie z solą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation