Kuchnia

Śniadania

OMLET KOKOSOWY Z MASŁEM ORZECHOWYM I OWOCAMI
Składniki:
– 4 jaja (rozmiar L)
– 30g mąki kokosowej
– 1 łyżka mleczka kokosowego (około 30g)
– kawałek mango (około 60g – jeśli lubisz inne owoce, nie ma problemu)
– trochę stevii/ łyżka ksylitolu lub erytrytolu
– 1 łyżka (około 30g) masła orzechowego – u mnie masło ze 100% orzechów Better Choice od Trec Nutrition
– szczypta cynamonu

Przepis jest tak prosty, jak zrobienie omleta 😀
Jajka łączymy z mąką kokosową, mleczkiem kokosowym i dosładzamy. Jeśli chcemy bardziej puszysty omlet to zalecam oddzielić żółtka od białek i białka ubić na pianę. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy cynamon i wylewamy na patelnię posmarowaną odrobiną oleju kokosowego/ masła klarowanego.
Omlet smażymy pod przykryciem na małym ogniu aż zetnie się z wierzchu po czym przewracamy go na drugą stronę i smażymy dodatkowe 1-2 minuty.
Kroimy omlet na 4 części, dodajemy owoce (u mnie tym razem mango zblendowałem z odrobiną wody i soku z cytryny) i masło orzechowe 😉 Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation