Architektura

Architektura

JAGODZIANKI:

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 7 dużych lub 14 małych

400 g mąki tortowej
30 g drożdży świeżych lub 15 g suchych
150 ml mleka, ciepłego
80 g cukru
1 jajko
1 żółtko
80 g masła lub margaryny
1/3 szklanki oleju
szczypta soli

DODATKOWO:
ok. 1 -1,5 szklanki jagód
białko do posmarowania wierzchu (niekoniecznie)

SKŁADNIKI NA LUKIER:
1 szklanka cukru pudru
1-2 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny

JAGODZIANKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:
Do ciepłego mleka (nie może być gorące) dodajemy pokruszone świeże drożdże, łyżkę mąki oraz łyżkę cukru. Zostawiamy na ok. 10 min do podrośnięcia (możemy owinąć folią wtedy szybciej będzie wyrastać). Masło roztapiamy i zostawiamy do przestudzenia.

Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, sól, jajko oraz żółtko. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn z drożdży i chwilę mieszamy. Wlewamy roztopiony tłuszcz i wyrabiamy ciasto. Po około 5 min. zwilżamy dłonie olejem i ponownie wyrabiamy, aż do wykorzystania całego oleju. Ciasto nie powinno mocno kleić się do rąk. Gotowe wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Zostawiamy na 1,5 godz do napuszenia.

JAGODZIANKI Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy suche drożdże, sól, cukier, jajko, żółtko oraz ciepłe mleko. Chwilę mieszamy i wlewamy roztopione masło. Wyrabiamy ok. 5 min, następnie zwilżamy dłonie olejem i ponownie wyrabiamy, aż do wykorzystania całego oleju. Ciasto nie powinno mocno kleić się do rąk. Gotowe wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Zostawiamy na 1,5 godz do napuszenia.

———————
Stolnicę oprószamy lekko mąką, wykładamy ciasto i dzielimy na 7 części. Lekko je spłaszczamy i wydłużamy. Nakładamy łyżkę jagód i zlepiamy brzegi. Formujemy lekko owalną bułeczkę, układamy na blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min do napuszenia. Przed pieczeniem możesz posmarować białkiem, ale nie jest to konieczne. Pieczemy w temp. 200 C przez 15-20 min do zarumienienia. Wszystkie składniki na lukier mieszamy i smarujemy jeszcze ciepłe jagodzianki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation