Kuchnia

Bułeczki

Przepis na ciasto drożdżowe, które Wam dzisiaj prezentuję zaczerpnęłam z książki Ewy Wachowicz "Słodki Świat". I jak zwykle, Ewa nie zawiodła mnie.

Ciasto wyszło, tak jak zapewniała - miękkie, puszyste i naprawdę rewelacyjne w smaku, a słodka kruszonka dopełniła całości.

Myślę, że Babcia byłaby ze mnie dumna! :-)









Ciasto:

700 g mąki tortowej

5 łyżek mąki tortowej na zaczyn

3 jajka

2 żółtka

80 g drożdży

1 szklanka mleka

150 g cukru

1 cukier waniliowy

1/2 szklanki oleju

1/2 łyżeczki soli

aromat pomarańczowy (parę kropel do smaku)





Kruszonka:

1/4 kostki zimnego masła

3 łyżki cukru pudru

4 łyżki mąki tortowej

1 cukier waniliowy







Ciasto: Letnie mleko wlewamy do dużej miski. Dodajemy cukier i drożdże, które rozpuszczamy w mleku. Następnie dodajemy 5 łyżek mąki tortowej, lekko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczyn drożdżowy wyrośnie (około 20-30 minut). Po tym czasie dodajemy resztę składników i dokładnie ciasto wyrabiamy maszyną (ja wyrabiałam 12-15 minut) lub rękami (około 30 minut). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż potroi swoją objętość (może to potrwać nawet 1 i 1/2 godziny). Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki (25x36) posmarowanej masłem i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 15 minut.





Kruszonka: Zimne masło, cukier puder, mąkę i cukier waniliowy rozcieramy w palcach, aż powstanie sypka kruszonka. Posypujemy nią ciasto.





Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation