Kuchnia

mniam! fit

Pomysł na zdrowy obiad - moja wersja Buddha Bowl - Blog AgataBerry.pl

Pomysł na zdrowy obiad - moja wersja Buddha Bowl - Blog AgataBerry.pl

Czym jest Buddha Bowl?

Polskie luźne tłumaczenie Budda Bowl to miseczka obfitości. Tego typu posiłek to połączenie na jednym talerzu/misce wielu zdrowych i kolorowych składników. Jak stworzyć idealną Buddha Bowl?

Poniżej lista składników, które można dodać do Buddha Bowl:

1. Ziarna pełne błonnika i witamin:

ryż pełnoziarnisty
komosa ryżowa
kasza jaglana
razowa kasza kuskus
kasza gryczana niepalona/palona
makaron razowy
Dodatek pełnoziarnistych ziaren sprawi, że posiłek będzie pożywny. Kasze, ryż czy makarony w formie pełnoziarnistej to świetna baza naszej miseczki obfitości.

2. Świeże warzywa

Świeże warzywa to także jeden z głównych składników posiłku w stylu Buddha Bowl. Listę świeżych warzyw, które warto dodawać do takiego posiłku znajdziecie poniżej.

marchewka
ogórek
pomidor
seler naciowy
cukinia
kalarepa
rzodkiewka
Warzywa najlepiej jest pokroić w słupki, tak aby wygodniej się je jadło. Ja bardzo lubię jeść świeże warzywa w formie makaronu warzywnego. Do jego przygotowania można użyć krajalnicy do warzyw (np. takiej) lub małej temperówki do warzyw. Ja swoją temperówkę kupiłam jakiś czas temu w Biedronce – gadżet jest bardzo poręczny i sprawdza się świetnie! Różne rodzaje temperówek do warzyw znajdziecie tutaj.



3. Dobre tłuszcze – oliwy, oleje i orzechy

Świeże warzywa koniecznie polejcie odrobiną dobrych tłuszczów: na przykład łyżką oliwy z oliwek, olejem lnianym czy olejem rzepakowym – dzięki temu zwiększamy przyswajalność witamin z warzyw. Do naszej zdrowej miseczki warto dodać też garść podprażonych na patelni lub w piekarniku orzechów.

oliwa z oliwek
olej lniany
olej rzepakowy
orzechy nerkowca
orzechy włoskie
orzechy brazylijskie
orzeszki ziemne
pasta tahini, przepis tutaj


4. Warzywa marynowane, pieczone, gotowane

Dobrym dodatkiem będą też pieczone, gotowane lub marynowane warzywa. Do miseczki obfitości doskonale pasują pieczone bataty, ziemniaki czy ogórki kiszone.

pieczone bataty
pieczone ziemniaki
pieczony korzeń pietruszki
pieczony seler
pieczona cukinia
gotowany na parze brokuł
gotowany na parze kalafior
fasolka szparagowa
bób
ogórki małosolne
ogórki kiszone
kukurydza


5. Zielone i liściaste części – świeże zielone warzywa liściaste, świeże zioła, kapusta

Doskonałym dodatkiem do miseczki obfitości są wszelkiego rodzaju świeże warzywa liściaste i świeże zioła.

szpinak
jarmuż
rukola
sałata lodowa
sałata pekińska
roszponka
czerwona kapusta
liście bazylii
liście kolendry
mięta


6. Dodatki ekstra

Do posiłku w formie Buddha Bowl warto dodawać też ciekawe smakowo dodatki. Miseczkę możecie wzbogacić w połówkę awokado, pieczone w piekarniku całe pieczarki, boczniaki, marynowane/smażone tofu. Ja do swojej miseczki dodałam tofu po koreańsku zrobione według tego przepisu z Jadłonomii. Wspaniałym uzupełnieniem Budda Bowl będą też falafele czy kotleciki warzywne (np. takie).

tofu
pieczone pieczarki
pieczone boczniaki
awokado
kotleciki warzywne/falafele
kiełki fasoli


7. Pasty warzywne

Hummus to dodatek idealny, ale dobrze sprawdzą się też inne warzywne pasty – guacamole czy pasta z zielonego groszku.

hummus – przepis tutaj
guacamole – przepis tutaj
pasty warzywne


8. Dodatki strączkowe

Do Budda Bowl warto dodawać też ciecierzycę, soczewicę czy zielony groszek. Dzięki temu wzbogacimy nasz posiłek w cenne białko.

ciecierzyca
soczewica zielona
soczewica czerwona
soczewica żółta
groszek zielony
czerwona fasola


9. Do posypania – ziarna sezamu, słonecznik, pestki dyni

Uwielbiam posypywać swoje obiady w formie Buddha Bowl ziarnami sezamu – całe danie wygląda wtedy przepięknie. Sezam to też świetne źródło wapnia w diecie.

10. Sos do polania

Do polania takiego obiadu możemy użyć różnego rodzaju sosów. Świetnie pasuje tu tahini lub lekkie sosy na bazie jogurtu naturalnego (czosnek, jogurt, bazylia). Zielone domowe pesto również dobrze sprawdzi się jako sos, którym możemy polać wszystkie składniki. Przepisy na doskonałe zielone pesto znajdziecie tutaj.

tahini
sos jogurtowy
wegański twarożek z nerkowców (przepis tutaj)
zielone pesto, np. pesto z pietruszki – przepis tutaj
sos z orzeszków ziemnych (masło orzechowe, woda, sól)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation