Kuchnia

Ciastka

Moje WypiekiNajsmaczniejsze ciastka cytrynowe, jakie upieczecie. Miękkie w środku, z delikatnie chrupiącą cukrową posypką i cudownym cytrynowym smakiem - można się uzależnić :-). Cała kuchnia wypełni się aromatycznym zapachem cytrusów. Wypróbujcie już wkrótce, jesień to idealna pora na przetestowanie przepisu!

Składniki na 30 - 35 ciastek:

150 g masła
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
świeżo otarta skórka z 2 cytryn
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego*
250 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:

kilka łyżek drobnego cukru do wypieków do obtoczenia ciastek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier, utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać świeżo otartą skórka z 2 cytryn, ekstrakt cytrynowy i utrzeć, do połączenia. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmiksować, do połączenia.

Odrywać kawałki ciasta i formować z nich kulki (u mnie około 15 - 17 g każda); jeśli ciasto będzie zbyt miękkie - włożyć je na chwilę do lodówki. Obtaczać w cukrze a następnie układać na blaszce (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) w kilkucentymetrowych odstępach. Spłaszczyć lekko palcami lub łyżką.

Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC (z termoobiegiem) i piec przez 8 - 9 minut lub do lekkiego zarumienienia się spodu i brzegów ciasteczek. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Można przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku.

* Można zastąpić 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation