Kuchnia

Obiadowo

Przepis na knedle z serem i szpinakiem
Składniki:

500 g ziemniaków
180 g – 200 g mąki
1 jajko
200 g serka wiejskiego lub twarogu
150 g mrożonego szpinaku
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Cebulę i czosnek pokrój bardzo drobno. Zrumień lekko na patelni, po czym dodaj szpinak. Smaż, aż woda ze szpinaku odparuje. Przełóż wszystko do miseczki i dodaj twaróg. Dopraw nadzienie solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj mąkę i jajko i zarób puszyste ciasto. Uformuj wałek, spłaszcz i podziel na kawałki.
Na każdą porcję ciasta nałóż łyżkę nadzienia, zwiń i uformuj kulkę.
Zagotuj wodę a solą i wrzucaj knedle. Gotuj dopóki knedle nie wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmij na talerz za pomocą łyżki cedzaka.
Rozpuść masło na patelni, dodaj pokrojoną świeżą szałwię. Polej knedle masłem szałwiowym przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation